What engine parts have you broken? - Performance Forum

Forum Post / Reply
You must log in before you can post or reply to messages.
What engine parts have you broken?
Saturday, February 09, 2013 8:57 AM
Hi All,
Per the subject line, I'd like to create a thread that would be helpful for those building engines.
I'm only posting it here, but hopefully the boost and nitrous folks will see it too.

No trash talking please, just reply with:
Engine type
Component that failed
Setup used
Circumstances
Who made the part
If an installation error, please admit it.

feel free to comment/add to the list.

thanks,

dennis

Re: What engine parts have you broken?
Saturday, February 09, 2013 12:49 PM
Engine type: Supercharged L61 Ecotec
Component that failed: Belt tensioner failed
Setup used: Standard LSJ "kit"
Circumstances: Normal driving
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Not that i know of
What did you replace it with: ZZP adjustable tensioner








Re: What engine parts have you broken?
Saturday, February 09, 2013 1:12 PM
Engine type: LD9-2.4 twin cam-stock-129k
Component that failed: Rod bearing
Setup used: Standard stock factory GM
Circumstances: Normal driving
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Factory installed
What did you replace it with: Do not remember the brand



FU Tuning



Re: What engine parts have you broken?
Saturday, February 09, 2013 1:13 PM
Just motor parts? What about tranny related parts?



FU Tuning



Re: What engine parts have you broken?
Saturday, February 09, 2013 2:55 PM
Engine type: 3400/3500 hybrid
Component that failed: Intake manifold
Circumstances: idling
Who made the part: GM
Injector was wired backwards and blew the intake apart
What did you replace it with: Fixed it with JB weld and still using it.

Also broke the bracket that holds my tranny in on the drivers side. Its an HM282. Broke it cruising at 70mph and destroyed both CV axles and the front and rear engine mount in the process.




On the inside my car looks like a fighter jet.
Re: What engine parts have you broken?
Saturday, February 09, 2013 4:14 PM
Engine type: Supercharged L61 Ecotec; stock block, ported head with +1mm valves, supertech springs, comp stage 3 cams
Component that failed: I believe it was a failed lash adjuster. Not sure if it was just the high mileage, or a combination of a high lift cam on high mileage adjuster
Setup used: Standard LSJ "kit"
Circumstances: Idle after 10 miles of breaking in motor
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Not that i know of
What did you replace it with: replaced whole motor with a LSJ






Re: What engine parts have you broken?
Sunday, February 10, 2013 4:53 AM
Engine type: LD9 5speed
Component that failed: Second gear shift fork tip
Setup used: Factory
Circumstances: 150 track passes, driven like it was stolen
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Not that i know of
What did you replace it with: factory piece

Engine type: Supercharged LD9 5 speed
Component that failed: Pin at top of the shifter assembly on tranny
Setup used: Factory
Circumstances: Slamming gears
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Not that i know of
What did you replace it with: Replacement pin, beefier than factory





FU Tuning



Re: What engine parts have you broken?
Sunday, February 10, 2013 7:34 AM
good job! keep em coming!
Re: What engine parts have you broken?
Sunday, February 10, 2013 9:56 AM
Engine type: ld9
Component that failed: rod bearing
Setup used: factory
Circumstances: about 6500 doing an obnoxious burnout
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: factory installed
What did you replace it with: engine from a 2000 z24...goodbye egr
Re: What engine parts have you broken?
Sunday, February 10, 2013 12:12 PM
Engine type-98+ln2
Component that failed-piston ring lands
Setup used- single fogger wet kit 75 shot on tr6 plugs
Circumstances- no timing pulled via msd dis2 box while doing holeshot
Who made the part-gm
If an installation error, please admit it.- I had the dis2 installed pulling timing and slowly put the timing back to stock over the course of 13 bottles and it just made expensive noises one night.



Engine type-98+ ln2 and f23 getrag
Component that failed- trans diff exploded into multiple peices.
Setup used-stock
Circumstances- rush hour traffic under 25mph
Who made the part-gm
If an installation error, please admit it.- this happened at roughly 40k miles but after i replaced the motor that i poped on the bottle. Chances are all the abuse of driving the car hard on and off the bottle caused it to pop as well.










Re: What engine parts have you broken?
Monday, February 11, 2013 3:44 AM
Engine type: LD9 with 4T40E
Component that failed: Torque Converter, torque converter shudder and ballooning
Setup used: bolt ons, and B&M shift-plus
Circumstances: drag racing... a lot, trans temp was VERY hot.
Who made the part, GM, Factory installed, probably needed a fluid change....which happened right after this.
If an installation error, please admit it., Roughly 60,000 miles on it. Replaced with a yank 3000 stall, and currently on another stock stall until I install my new motor. Then the Yank will go back in.


Engine type: 06, L61 Eco with F23
Component that failed: Shift Fork---died going into thrid at high RPM
Setup used: Stock
Circumstances: Being a dumb ass, had less than 25,000 miles if I remember correctly.
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it.: Factory installed, fixed under warranty.





PRND321 Till I DIE
Old Motor: 160whp & 152ft/lbs, 1/4 Mile 15.4 @88.2
M45 + LD9 + 4T40-E, GO GO GO

Re: What engine parts have you broken?
Monday, February 11, 2013 11:10 AM
Engine type: Stock LN2 2200
Component that failed: #1 Piston @ ~90k. Small piece from dome to compression ring broke off
Setup used: Stock internals, 4-1 header and catback.
Circumstances: reving the #@! out of it in second gear
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Not that i know of
What did you replace it with: Another motor from a donor car.


"In Oldskool we trust"
Re: What engine parts have you broken?
Wednesday, February 27, 2013 10:25 PM
Engine type : L61
component failure : Upper hose got chewed up by blower pulley
Set up: Stock with supercharger kit
It was my goof up really i had the dealer install mine. One of my friends said it was chew through the hose. Long story short it was replaced and they notched the radiator support.
Re: What engine parts have you broken?
Thursday, March 07, 2013 5:03 PM

Engine type: 2.4 LD9
Component that failed: Rod Bearing
Setup used: AEM Intake and RK Thrush Cat Back
Circumstances: Normal driving
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Got low on oil (was actually due for oil change)
What did you replace it with: Junk Yard motor




Engine type: 2.4 LD9
Component that failed: Pistons
Setup used: Intercooled T3O4e Turbo kit
Circumstances: Street Racing
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Had fuel pressure turned down, ran lean on 15psi (310cc injectors, GM S/C reflash, Adj FPR)
What did you replace it with: Fully Built LD9

Miller Performance modified 2.3 LO (200*/.375" lift) Intake Cam
2.3 HO (212*/.410" lift) Exhaust Cam
Stock 2.4 Intake Cam Tower and 33mm Lifters
2.3 Exhaust Cam Tower w/ 35mm Lifters
2.3 HO Intake/Exhaust Valve Springs
Mild Port and Polished LD9 Head w/ Stainless Valves (Shaved .013")
Cometic .074" MLS Head Gasket
ARP Head Studs
Wiseco 9.5:1 (.040" overbore) Pistons
Eagle Rods
Clevite 77 Main/Rod Bearings
ARP Main Studs
'02 LD9 Block Modified for 2.3 Oil Pump
2.3 Oil Pump Conversion
Miller Performance Oil Pan
Ported 2.3 HO Intake Manifold
FDP Billet Aluminum 65mm T/B
JMTS (CustomTubes) Turbo Header
Garrett GT35R Ball Bearing Turbo
Tial 38mm Waste Gate w/ Open Dump
3" Down Pipe Back Exhaust (CustomTubes)
2.5" Aluminum Charge Pipes (Hot Side)
30"x12"x3" Intercooler Anadized Black
3" Aluminum Charge Pipes (Cold Side)
50mm Tial BOV
UR Underdrive Pulley
Aeromotive LT1 AFPR
Fuel Pressure Gauge on Fuel Rail
AC-Delco/Vortec Fuel Pump (25163473)
750cc Injectors
HPTuners Software
Team GREEN BOOST Tune





SPD RCR Z - '02 Z24 420whp
SLO GOAT - '04 GTO 305whp
RACER X - '78 Opel Kadett W41 Swap

Re: What engine parts have you broken?
Thursday, March 07, 2013 5:48 PM
that's what I'm looking for. Instead of "I heard that" we can compile real life info
thanks
dennis
Re: What engine parts have you broken?
Thursday, March 21, 2013 7:11 AM
2000 2.4 5 speed z24

cylinder 3 exhuast valve spring broke, lifter jammed in the bored cam lobe wiped out and lifter fell apart into peices, valve went threw top of cyl 3 piston, drove it to work and home like that for over 2 weeks with a dead miss on cylinder 3 and no second gear, LD9s just dont give up!

1985 IROC Z28 5.0 TPI 700rf b&m shift kit 9 bolt 3.73 posi disc brake rear

after i sold it kid over reved the hell out of it, snapped 2 rods, which somehow swung up taking the cam out and sending a 4" long section of it (3 lobes long) threw the side of the oil pan between the motor mount and the starter, along with what looks like 3 bearings and 2 lifters and half of a pushrod. (sooo wish i could been there to see that happen)

on a good not the 5.0 is out trans is redone rear is redone and new motor will be in soon (sitting on a stand, wheathers been nasty)


John Lenko wrote:

It is bad. Stop. Now. Bad. Bad bad. Bad bad bad.

...j

Re: What engine parts have you broken?
Thursday, March 21, 2013 7:14 AM
damnit, we need an edit button


Engine type: 2.4 LD9
Component: that failed lifter, valve, cam cyl 3 exhaust lobe
Setup used: Secrete cam swap but stock head
Circumstances: normal driving at 2500 rpms, week prior to destruction vacuum gauge started going crazy at idle after hitting redline
Who made the part: GM!
If an installation error, please admit it: not that i know of but i didnt do the work, bought it that way


John Lenko wrote:

It is bad. Stop. Now. Bad. Bad bad. Bad bad bad.

...j

Re: What engine parts have you broken?
Thursday, March 21, 2013 7:16 AM
Addicted to meth wrote:

Engine type: LD9 5speed
Component that failed: Second gear shift fork tip
Setup used: Factory
Circumstances: 150 track passes, driven like it was stolen
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Not that i know of
What did you replace it with: factory piece

Engine type: Supercharged LD9 5 speed
Component that failed: Pin at top of the shifter assembly on tranny
Setup used: Factory
Circumstances: Slamming gears
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Not that i know of
What did you replace it with: Replacement pin, beefier than factory



had the SAME thing happen to my 00 ld9 and under the same circumstances


John Lenko wrote:

It is bad. Stop. Now. Bad. Bad bad. Bad bad bad.

...j

Re: What engine parts have you broken?
Thursday, March 21, 2013 2:48 PM
Engine type: LN2 2200 Sfi
Component that failed: Rod Bearing
Setup used: Standard Stock Engine
Circumstances: Normal driving
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Nope


Erik Packard
Re: What engine parts have you broken?
Thursday, March 21, 2013 2:50 PM
Engine type: LN2 2200 SFI
Component that failed: Cam Bearing Failure
Setup used: Standard Used Junkyard engine With 106K on it, 4-2-1 header and full 3 in exhaust with full cold air intake
Circumstances: Normal driving/ Start-up Idle
Who made the part: GM
If an installation error, please admit it: Don't Think So once it warms up it loses oil pressure


Erik Packard
Re: What engine parts have you broken?
Monday, March 25, 2013 8:39 PM
Engine type - 98 2200
Component that failed- Crankshaft bearings/ Oil pump, 5 speed synchros worn
Setup used- stock 130,000 mile engine, trans
Circumstances- previous owner riced it out and probably abused it
Who made the part -GM
If an installation error, please admit it. none
What did you replace it with- a Eagle Vision

Engine type - 91 2.2
Component that failed- Alternator 3 of them, 1 Reman, 2 new,
Setup used -stock one died at 71,000 miles, reman like 14 months later, new one a couple years after that
Circumstances- I think a design flaw
Who made the part -GM
If an installation error, please admit it. none
What did you replace it with- a used one from a 3.1 Grand Am

Re: What engine parts have you broken?
Monday, March 25, 2013 8:42 PM
also blew up 3 circle track racecar engines. 2 2.2's and 1 2.3 GA. All 3 threw the rods out of the block. And all 3 were autos dooh
Re: What engine parts have you broken?
Wednesday, March 12, 2014 7:29 PM
Amateurs


Engine type : L61 Ecotec on all accounts
Component that failed (chronologically): factory piston ring lands (6x), bent factory rods (2x), one chewed factory head and valvetrain, melted Wiseco 8.9:1 piston, destroyed cylinder wall in cylinder #3 which ate yet another Wiseco piston and all the valves in cylinder #3, synchronizers in 2nd (3x) 3rd (2x) & 4th (1x), detonated both spider gears in the stock f23 diff, seized front balance shaft and snapped waterpump chain (exteneded time at 8k + rpm with factory balance shafts), seized all 4 eagle rods (my EF up), scored 1 crank in the process, broken 2 factory upper engine mounts......and I can't remember breaking anything else.

Circumstances: all except the seized rods and scored crank were racing and heat related (high rpm for extended periods), seized rods and crank was a failed attempt at making a block off plug for the balance shaft delete when the factory balance shaft bearing was previously overheated and backed out when I tried to put the plug in - ended up blocking off all oil flow to the rods and crank - cooked the whole bottom end and block in about 30 seconds...shortest rebuild ever

All parts were OEM except where noted above

Pistons were replaced with more factory pistons and then a mix and match set was used when I busted 2 more only went forged when I didn't have any more factory pistons laying around to put in the block, decided to do forged rods at the same time as the last set of pistons gave up the ghost at 17 psi and 2 of the rods had a slight bend to them, replaced bad trans with good OEM trans for the diff and synchros, balance shaft delete kit (home brew as I have a lathe), rksport upper engine mount

Everybody love carnage pics...

Seized balance shaft


Detonated spider gears


One of the many factory pistons


Another one


When the diff went out


Funny, she doesn't look like she's evil....but she sure acts like a brat!




2.2 L Ecotec, P&P Head, Stage 3 Comp Cams, Supertech 76 lb Spring kit, Supertech Oversized Valves, Wiseco 8.9:1 CR Pistons, Eagle H-Beam Rods, Home-Built Turbo Kit T3/T4 57 Trim Intercooled, 78 lb/hr Racetronix Hi-Z injectors, Aeromotive FPR, Racetronix f body fuel pump,MEGASQUIRT MS3 + MS3X Finally street tuned on 21 lbs! Now if only I could get it to hook....
Re: What engine parts have you broken?
Thursday, March 13, 2014 4:42 AM
Engine type: '02 LN2
Component that failed: Valve Stem
Setup used: Stock bottom end with all bolt ons (Header, intake, rockers, msd ignition, ported head w/ +1mm valves, etc)
Circumstances: Normal Driving (I was leaving a parking space on a beer run of all things)
Who made the part: I forget, they were stainless +1mm valves from a head I bought already assembled/ported.
If an installation error, please admit it: Probably. I bought the head with the port/polish work already done and the valves already installed. I was running the motor to 6200RPM or so (6500 rev limit) but I have been running to 7k on my new motor with stock valves and its been fine with much more abuse so far.

What did you replace it with: The motor was replaced with a stock junkyard motor that was later torn apart and built with forged internals and turbocharged.

Pics of the damage (we all love some carnage):











"A car just isn't a car without a little blood, sweat, and beers." -- Shadowfire
Re: What engine parts have you broken?
Thursday, March 13, 2014 6:53 AM
Glad to see you all are keeping this alive.
dennis
Forum Post / Reply
You must log in before you can post or reply to messages.

 

Start New Topic Advanced Search